fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Nus, màscares, marcs

‘Nus, màscares, marcs’
José Rubio Rodríguez – fotografia
Inauguració: 14 de setembre, 19h
Espai Guillot
Entrada gratuïta

Les fotografies que formen aquesta col·lecció es mouen per tres eixos principals: nus, màscares i marcs.
Nus
Cossos parcialment nus, en la majoria d’ocasions, de proporcions normals i desproveïts de provocacions eròtiques.
Les màscares
Un símil amb les pròpies màscares de photoshop, ja que fan la mateixa funció i oculten part de la imatge per donar èmfasi o millorar-ne la resta. Màscares que en l’era analògica de la fotografia, en els laboratoris fotogràfics, es realitzaven amb diferents materials, però molt sovint amb cartolina. Per als antropòlegs, els rostres són ornaments fisiològics que transmeten una valuosa informació a tots els que els envolten.
Miro de presentar nous i provocadors retrats amb tècniques de manipulació mitjançant ordinador, el retoc i el fotomuntatge, tot i que no sempre les utilitzo. Qüestiono la idea d’una identitat fixa, de la cara com “el reflex de l’ànima”, del que constitueix la bellesa de la fe en una absoluta veritat fotogràfica. Poso èmfasi, també, en el que està a la vista i no en allò que està ocult.
En observar aquests retrats, podem constatar que la cara, oculta després de la màscara, deixa de donar-nos informació, s’ha donat la volta a la truita i descobrim que en realitat les persones espiades som nosaltres i que no podem opinar res sobre la cara de la persona de la fotografia.
El marc
Un petit homenatge al lliure albir del fotògraf que de forma mental, magistral i intuïtiva selecciona per a nosaltres dins d’un marc imaginari una petita porció, de vegades, del total de la imatge que té al seu davant.
 

José Rubio Rodríguez (1959)
Vaig començar de molt jove en el món de la fotografia, tot i que durant molts anys, per motius diversos, vaig deixar-ho una mica de costat. Després, amb la millora de les tècniques digitals, començo a interessar-me de nou per la fotografia i per les tècniques de retoc digital. Comença, per a mi, una nova etapa. M’inicio en les tècniques de retoc fotogràfic a través de tallers de photoshop i d’algunes classes magistrals amb els millors, dels quals aprenc els nous usos i les formes de treballar la fotografia que avui predomina en el panorama foto digital. Fotografies amb  rang dinàmic elevat i textures accentuades.
Sóc membre cofundador del grup de fotografia Photosagrera i soci de l’agrupació fotogràfica Afotmir, de Montcada i Reixac (Barcelona).
El novembre de 2010 realitzo la primera exposició individual, “Caçador d’imatges”, a la Sala de Màquines de la Nau Ivanow, on presento una recopilació dels últims treballs fotogràfics realitzats.
www.photoimagen.es

El grup de fotografia Photosagrera des de 2009, una entitat sense ànim de lucre amb seu a la Nau Ivanow que promou activitats dirigides a tots els aficionats a la fotografia, en especial a totes les persones que es vulguin iniciar en el món de la imatge digital. L’objectiu del grup és crear un punt de trobada de la gent de la Sagrera aficionats a la fotografia, i en col·laboració amb les entitats del barri.

www.photosagrera.es
facebook