fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

‘Més instants’

Més instants’
Cia. Els Normals
Dissabte, 29 d’octubre. 21.15h
Diumenge,
30 d’octubre. 19.15h

Entrada 12€
Amics de la Nau Ivanow 10

Més instants’
Cia. Els Normals

Guió i direcció: Bea Ivanow
So i il·luminació: Cristian Events "Mimosín" i Claudio Dosta Ivanow
Veu en off:
Alícia Ivanow
Música:
Artus Roca

El grup de teatre Els Normals està integrat
per una desena d’actrius i actors amb discapacitats derivades de malalties mentals, que utilitzen l’art com a teràpia per poder expressar els seus sentiments i augmentar la seva autoestima.

Els Normals, nom que va ser escollit pels mateixos membres del grup com a forma de fer front a l’estigmatització social del col·lectiu de discapacitats psíquics, reclamen que tots som éssers humans amb la mateixa capacitat d’estimar, i recorden que no hi ha ningú millor ni pitjor. Actualment pertanyen a l’associació sense afany de lucre Els Normals, de la quan en són els components i els beneficiaris, i que té per finalitat poder-los donar una mica del que es reculli, per ajudar-los a fer front la a seva condició humana amb dignitat.

Les persones amb trastorn mental comparteixen característiques, com ara la manca d’empatia, rigidesa mental, baixa tolerància a la frustració o manca de recursos expressius. Bea Ivanow, a partir de tècniques d’Art Teràpia, teatre i de clown, ha creat un guió adaptat a la necessitat de cada actriu i actor per tal de contrarestar els seus punts dèbils.

Bea Ivanow, llicenciada en Art Teràpia, Belles Arts i Teatre, explica que "han estat 3 anys en què hem estat treballant plegats, aplicant l’art teràpia en diferents àmbits, no només en el teatre, sinó també a la ràdio i la pintura". Incideix en què un malalt mental o un discapacitat “és una persona amb les seves dificultats, que intenta vèncer-les o millorar-les", expressen els seus desitjos més reprimits i amb senzillesa diuen el que senten i això és saludable. Superen la vergonya i la malaltia i que s’enfront¡n amb la dificultat d’acceptar-la.

Aquesta és la
seva segona obra, en la qual una desena d’actrius i actors amb malaltia mental reivindiquen, pujant a un escenari, que a l’adjectiu DIS-CAPACITATS amb què se’ls qualifica li sobra la primera síl·laba.

Més instants és el fruit de dos anys i mig d’assajos del grup de teatre, que va néixer en el marc d’un projecte d’Art Teràpia des de fa quatre anys, format, impulsat i dirigit per l’artista polifacètica Bea Ivanow. És un recull de petits i ràpids moments de la nostra vida. Amors i desamors, pors, trobades, riures, solitud, envelliment… Tot plegat, sense un ordre lògic, en un cert caos com la vida mateixa. Potser… ens farà reflexionar, emocionar, recordar, riure o plorar. En definitiva, fer-nos sentir que TOTS som VIUS.

Instants‘, la primera obra del grup, es va estrenar el 2009 al Centre Cívic El Remei de Vic, que destinar el 80% de la recaptació “La Marató de TV3” dedicada a les malalties poc freqüents. Al febrer de 2010 es va representar a la Nau Ivanow.


[vídeo beta districte

Venda d’entrades: Telentrada i 1h abans a taquilla