fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Masticació – Patrick Kermann

En un cementiri d’una petita localitat qualsevol i responent a la crida del ritual, emergeixen de sota terra uns quants éssers enterrats allà. Els morts reprenen, amb dificultat i un gran desig, la seva respiració, el seu moviment, la seva paraula. La memòria del col·lectiu del qual han format part els duu a recrear la infantesa, les seves festes, danses i cants, les seves tradicions i litúrgies, la seva relació amb l’entorn rural. Es reconeixen i es congreguen en la figura del cor, que els permet “viure”, per recordar i jugar sobre aspectes del que va ser la seva vida; en definitiva, expressar-se des del plaer d’estar junts.

*Col·loqui després de la funció: dijous 27 de febrer i divendres 7 de març.

Cia. BOJUM Teatre
Text: Patrick Kermann
Direcció: Montse Bonet
Adaptació dramatúrgica: BOJUM Teatre
Intèrprets: Laura Calvet, Roger Casas de Matos, Juanjo Herrero, Andreu Martínez, Albert Mèlich, Ilona Muñoz, Mercè Sancho de la Jordana, Jaume Sangrà i Estitxu Zaldua.
Traducció: Montse Bonet
Disseny i construcció escenografia i vestuari: Roser Caritx
Caracterització: Montse Tolosa
Disseny d’il·luminació: Toni Ubach
Tècnic d’il·luminació: Dani Sánchez/Joan Viscasillas
Disseny de so: Àlex Polls
Tècnic de so: Arnau Vidal
Cap tècnic: Dani Sánchez
Fotografia: Alfred Casas
Disseny gràfic: Laura Sanahuja
Comunicació i distribució: Estitxu Zaldua (Bojum Teatre)
Vídeo: pod.cat
Gestoria: Jaume Domènech-Gestoria DAS

El text de Patrick Kermann ens va proposar tot seguit la pregunta: “I si els morts estiguessin molt més vius que els vius?”. I de sobte una afirmació: “No perquè s’estigui mort ja no hi ha res més a dir”.
De sota la terra del cementiri, els difunts es neguen a quedar-se quiets, a callar. Joves i menys joves evoquen i juguen amb les seves alegries, els seus amors, les seves rancúnies, les seves enyorances i les seves obsessions.
Els morts de Masticació s’ho prenen amb una certa autoirrisió i no paren de provocar-nos, sigui per jugar amb nosaltres i convidar-nos a no tenir por, sigui per entendrir-nos, ja que no saben veritablement què és la mort, l’estat de mort. Per nosaltres passejar-nos amb ells, escoltar-los, ens provoca una estranya consolació, una estranya tendresa. BOJUM Teatre

Patrick Kermann (1959-2000)
Dramaturg contemporani francès que va escriure obres de teatre i llibrets d’òpera. Va traduir també textos d’estètica, novel·la i teatre. Alguns dels seus textos han estat traduïts a l’italià, portuguès, grec, alemany, anglès i espanyol. La mastication des morts es va publicar el 1999.

“La nostra època està en procés de perdre la memòria ràpidament. Davant l’acceleració de la història i de la informació, els esdeveniments del món no tenen gairebé cap realitat, cap durada ni memòria. La mort, dins d’aquest dispositiu, només és una imatge brutal i llunyana alhora, evanescent i insistent, repetitiva i anestesiant. Banalitzant la mort, la nostra època la nega, la torna insignificant, gairebé inútil. Ja no té el significat d’un esdeveniment humà fonamental, comunitari, ritual, cultural. Ens oblidem massa fàcilment que, del nostre naixement a la fi de la nostra existència, vivim amb la incessant companyia dels nostres morts, que són milers i que parlen en nosaltres, a través de nosaltres i per a nosaltres.” (Patrick Kermann)

Cia. BOJUM Teatre
Es forma a finals del 2012 amb la voluntat de crear espectacles on el treball actoral es nodreixi activament del llenguatge gestual i físic per oferir un teatre on el cos i les imatges creades hi tinguin una participació especial.
En la nostra primera presentació, el text La mastication des morts, de l’autor francès Patrick Kermann, ens ha ofert la possibilitat de crear una dramatúrgia molt personal articulada a través d’aquest llenguatge gestual i visual que cerquem.

Agraïments: Alejandro Navarro, Maria Karol’ová, Paula Saladín, Mercè Aregall, Anna Pedreira, Jordi Massó, Anna Estrada, Òscar i Blai Rodríguez, Pere Farran i Meritxell Morera, Toni i Montse Albà, els Bonet’s, Institut del Teatre, Maria Tintoré, Egberto M. Matos, Michele Butzbach, Albert Pérez Santauelária, Neus Ballesteros i Bàrbara Branco.

[facebook.com/bojumteatre]

Durada: 1h 15 minuts
Espectacle en català
Entrada: 12€ /Amics de la Nau: 50%
Venda d’entrades: 1h abans a taquilla