fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Maleta Portàtil

Festa Major de la Sagrera

Dimecres, 17 de novembre. 20h

Cia. La Maleta Portàtil

Viatge a vol d’ocell per Joan Brossa


És un espectacle on es fa un viatge màgic per l’obra de Joan Brossa que consta de quatre blocs de poesies, quatre intervals i un darrer poema, “Epíleg”.

 

Hi van intercalats, entre blocs de poemes recitats – narrats, petites llambregades de la biografia de Brossa, que han estat tretes del llibre Brossa x Brossa, de Lluís Permanyer. Tal com diu el mateix llibre, “ Aquest llibre és un autoretrat sense maquillatge i una crònica de primera mà de la vida i l’obra d’un poeta que, amb la seva imaginativa creativitat, ha influït decisivament en els artistes de la seva generació”. Això ens assegura que les anotacions biogràfiques tinguin el màxim rigor, fet que en una personalitat com Joan Brossa és molt necessari.

Les notes biogràfiques les presentem de manera teatral, emprant el monòleg o el diàleg. Quan són monòlegs els realitza un personatge que és el mateix Joan Brossa, i quan són diàlegs és amb els altres personatges de l’època. Hem arribat a la conclusió de que els monòlegs els realitzes el mateix Brossa i no un narrador parlant en tercera persona a partir d’un suggeriment que ens va fer Pepa Llopis de la Fundació Joan Brossa quan li vàrem anar a comentar el projecte, tot i que abans ja s’havia comentat aquesta possibilitat entre l’actor i l’actriu.

 

En el primer d’aquests intervals es fa un joc de màgia, es presenta un acció musical de les moltes que l’autor havia escrit, alguns dels seus poemes visuals, s’explica la seva relació amb la música, es presenta una acció espectacle i un fragment d’una obra teatral: “El déu del tant per cent” (Vol. 6 del Teatre complet de Brossa) amb la idea d’ajudar a donar una idea de lo basta i rica que és l’obra d’aquest autor. En els altres intervals es presenten moments de la seva vida tal i com queda dit en l’anterior paràgraf

 

A fi de donar una visió el màxim brossiana amb el nostre espectacle tindrem un fons amb una finestreta que tindrà diverses funcionalitats. Els elements d’attrezzosón   força brossians. Hem volgut ésser austers en els medis, però treure’ls-hi el màxim de partit, ja que ens semblava molt coherent amb l’autor.


Per veure quines músiques interpretava la violoncel·lista li hem donat els poemes i li hem demanat quines peces li inspirava tocar amb la recitació aquests poemes. Fruit d’aquest diàleg entre el llenguatge musical i l’interpretatiu a la fi hem vist que els poemes escollits es complementen perfectament amb breus fragments d’obres de Bach, Paganini, Shuman, Bizet, Bartock i Mozart; entre d’alres. Altres poemes van acompanyats de musiques populars, havaneres (per exemple amb el poema La Fonda la havanera “La bella Lola”), algun blues o alguna peça tan coneguda com “Cabaret” o “Ragtime” de Scott Joplin.

 

En la creació d’aquesta proposta hem treballat amb dos eixos paral·lels: el sentit lúdic de l’autor ( el fregolisme, la màgia, el desig de transformació constant,…) i el sentit de treball constant i rigorós. Per tant la idea de l’espectacle “Viatge a vol d’ocell per Joan Brossa” és acostar-vos al món d’aquest creador, que a part de ser un poeta molt prolífic i molt meticulós en el seu treball, és multifacètic. Joan Brossa és un creador que s’acosta molt a l’artista total, i és aquest concepte general el que us volem transmetre amb aquest espectacle.

 

Els pomes recitats són dels llibres Passat festes, La clau a la boca, Poemes públics –Els entra –i- surts del poeta, 5 i Tarannà –Els entra –i- surts del poeta, 6.

Els poemes visuals que us presentem estan en els llibres de Joan Brossa Poemes visuals, Poemes públics– Els entra i surts del poeta –5 , Tarannà – Els entra i surts del poeta –6- i Ollao! – Els entra i surts del poeta –7

 

 

EPÍLEG

Per ser feliç, mortal, camina sempre

                    I oblida.


Posada en escena  
Selecció de poemes 
Guió       

Direc
ció musical 

Violoncel·lista   

Actriu
Actor
Creació col·lectiva

Albert Corominas

Albert Corominas – Teresa Puig

Ema Díaz

Ema Díaz

Teresa Puig

Albert Corominas