fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Mal

Estrenada l’octubre de 2012, es basa en el cas del “monstre d’Amstetten” (Josef Fritzl), que va tancar en el soterrani de la seva pròpia casa durant 24 anys la seva filla Elizabeth, amb qui va tenir set fills. L’anècdota del brutal incest és el pretext per reflexionar sobre què porta un home a cometre un acte com aquell i imaginar el món interior dels personatges, més que explorar en els fets coneguts (la violació, el naixement dels fills, la vida quotidiana del tancament). Així doncs, el drama es presenta en una espècie de Caixa de Skinner (espai dissenyat i adaptat per a la gira per Gabriel Pascal) on conviuen el pare i la filla custodiats pel diable: una entitat difusa que es debat entre la seva existència o el seu simple reflex com a idea humana. Un exercici de reflexió sobre el terror més enllà de victimitzacions o dogmes morals.

El Rinoceronte Enamorado
Autor i director: Edén Coronado
Intèrprets: Karina Díaz, Mauricio Jiménez i Jesús Coronado
Escenografia i il·luminació: Gabriel Pascal
Vestuari: Angustias Lucio
Música original: Darío Parga
Disseny gràfic: Ricardo Anaya
Construcció escenogràfica: Gerardo Pardo Torres
Muntatge tècnic: Caín Coronado i Gerardo Pardo
Assistència general: Iliana Anaís
Producció executiva: Gerardo Pardo

Edén Coronado
Director d’escena i membre fundador de la companyia teatral El Rinoceronte Enamorado. Ha actuat en diversos muntatges, amb la direcció de Jesús Coronado, Mauricio Jiménez i Francine Alepine; s’ha presentat a Mèxic, Canadà, Estats Units, Espanya i França. Com a director ha posat en escena Sarah Kane, David Olguín, Noé Morales Muñoz i Rodrigo García, entre d’altres. Com a autor, ha escrit i portat a escena les obres La muerte de Büchner i Mal.
Ha estat semifinalista de The Rolex Mentor and Protegé Arts Initiative de la Fundación Rolex para las Artes (Suïssa); el 2008 va rebre el Premio Estatal de la Juventud i el Manuel José Othón de dramatúrgia el 2009. Ha estat becari del FONCA, en el Programa Jóvenes Creadores de 2005 i 2009.
Actualment és director artístic adjunt de la companyia El Rinoceronte Enamorado i encarregat de comunicació del teatre que porta el mateix nom.

El Rinoceronte Enamorado
Companyia teatral mexicana fundada el 1995 a San Luis Potosí que reuneix al seu voltant diversos artistes per crear sobre l’escenari un teatre que intenta respondre al temps que ens ha tocat viure. Proposa una dramatúrgia que parli de l’essència provinciana que ens identifica en l’íntima dimensió del dolor humà. Cerca, a través dels seus muntatges escènics, que l’equilibri entre l’absolut del silenci i la paraula perfecta reveli l’ànima dels personatges.
Ha realitzat fins ara 33 muntatges, 19 dirigits per Jesús Coronado, director artístic i general de la companyia, que pertany al Sistema Nacional de Creadores de Arte del FONCA. Del 2000 al 2008 va mantenir el Teatre de l’IMSS de la seva ciutat dins del programa Teatros para la Comunidad Teatral, que recolzen IMSS, FONCA i CONACULTA.
Actualment dedica els seus esforços al sosteniment i programació d’una Sala Teatral, on des del març del 2010 s’ha proposat tenir una residència permanent per a la creació, experimentació i divulgació de la seva tasca artística.

[www.elrino.mx]

Durada: 1h
Espectacle en castellà
Entrada: 12€ /Amics de la Nau: 50%
Venda d’entrades: 1h abans a taquilla


 

Una producció d’El Rinoceronte Enamorado i México en Escena-Fondo Nacional para la Cultura y las Artes (FONCA).

Espectacle inclòs en el Circuito Iberoamericano de la Red de Teatros Alternativos, de la qual Nau Ivanow forma part.

Aquest projecte ha estat realitzat amb l’ajuda financera de la Unió Europea. El contingut d’aquest projecte és responsabilitat exclusiva del Rinoceronte enamorado i en cap manera ha de considerar-se que reflecteix la posició de la Unió Europea.