fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

L’encert de la incertesa. A càrrec de Jordi Oriol

Crec que l’”interès” és l’eina primordial del creador, i que ocupa el territori de la inseguretat personal. No sabem les respostes, però les preguntes ens activen per fer alguna cosa. I el motor de l’interès és la curiositat. I si som curiosos, mirarem què hi ha darrera la cortina, què s’amaga dins d’una paraula. La curiositat ens farà desfer un text per tornar-lo a escriure. Si som curiosos acabarem desmuntant una joguina per mirar com està feta. Com deia Picasso “la creativitat és sobretot un acte de destrucció”.

Aquest curs pretén mirar què s’amaga rere les coses que donem per fetes. Mirarem de reinventar-nos, de descobrir una nova manera de dir, d’escriure, d’actuar. Farem que les paraules diguin molt més que allò que se suposa que volen dir. Perquè explorarem les vísceres del text, per trobar maneres diferents des d’on dir allò ja dit, d’experimentar amb els mecanismes teatrals per entendre de nou velles paraules, referents populars, idees fixades, que aquí provarem de desfixar, de donar-li la volta. De pervertir-les.

Partirem de fragments de textos coneguts, material sobat, per capgirar-lo i descobrir tot el que hi duia amagat.

Així, qüestionarem allò que “donem per fet”, per mirar de sentir-nos com quan érem nens, enfrontant-nos a noves sensacions. Per esdevenir espontanis, i obtenir un gran potencial creatiu. Perquè, com deia Brecht: “la funció de l’art és la de donar la volta a les coses, de distorsionar-les per transformar-les en quelcom que no ens sigui familiar; que ens reveli coses noves”.

Perquè crec que per generar atracció, excitació, hi ha d’haver alguna cosa en joc, en risc, alguna cosa crucial i incerta. Alguna cosa insegura. La seguretat no ens motiva emocionalment. Treballar des de la incertesa en canvi… genera curiositat, i per tant “interès”. I això és un encert.

Jordi Oriol
Actor, autor i director de teatre. Llicenciat en direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre. Ha rebut formació d’interpretació i música. És autor i director de més d’una desena d’espectacles teatrals com: SAFARI Pitarra (TNC, 2014), Big Berberecho (Temporada Alta 2012), t-ERROR (TNC, 2012), Home-Natja (Temporada Alta 2010), Prometeu No Res (Temporada Alta 2009), Un tal ímpetu vital (Teatre Lliure, 2009), El títol no mata (Grec, 2008), Ara estem d’acord estem d’acord (Teatre Lliure, 2008), OB-sessions (IT, 2007), La Caiguda d’Amlet (Temporada Alta 2007), entre altres. Ha dirigit els concerts Victus 1714 amb l’O.S.V. i el Cor Madrigal (Palau de la Música, 2013), Cobla 2.0 amb la Cobla Sant Jordi (Palau de la Música, 2013) i Ocell de Foc amb la Banda Municipal de BCN (Auditori, 2010). Com a actor ha treballat sota la direcció de Xavier Albertí, Carlota Subirós, Jordi Casanovas, Pau Miró, Oriol Broggi, Iban Beltran, Alex Serrano… Ha rebut el Premi FAD-Sebastià Gasch 2011, el Premi Injuve 2008 i el Premi Extraordinari de l’Institut del Teatre 2007. El 2013 guanya el III Torneig de Dramatúrgia Catalana al Festival Temporada Alta amb el seu text Muda muda.

ESPECIFICACIONS
La selecció d’alumnes es farà per currículum, que haureu d’enviar en format pdf amb el formulari.
Curs adreçat a professionals de les arts escèniques (actors, dramaturgs i altres creadors).

[Formulari de preinscripció]

Lloc: Nau Ivanow (Hondures, 28 – Barcelona 08027)
Dates: del 13 al 18 d’abril
Horari: de dilluns a dissabte, de 10h a 14h
Preu: 170€
Places: 15 màxim

Més informació: formacio@nauivanow.com

formació24
Un projecte de formació orientat a professionals de les arts escèniques. Un laboratori escènic, on experimentar noves formes de treballar, fomentar l’intercanvi d’idees i coneixements, i propiciar el contacte entre diferents professionals del sector.
Coordinació: Alberto Díaz