Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Las tremendas aventuras de la Capitana Gazpacho…

Cia. Teatro Calánime
Text original: Gerardo Mancebo del Castillo Trejo
Direcció: Hugo Guzmán
Disseny d’il·luminació: Enric Naudi
Disseny escenografia i vestuari: Hugo Guzmán
Composició musical: Joaquim Rabaseda
Realització d’audiovisuals: Laboratorium
Fotografia: Irene Moray
Repartiment: Mariona Ginès, Marta Teixidó, Laura Fité, Adela Silvestre, David Moya i Carlos Roo
Viola: Laia Martí

SINOPSI
Las tremendas aventuras de la capitana Gazpacho
és una història construïda per diferents històries que es creuen i s’entrellacen, una història que conforma un laberint nodrit de diferents temps, espais i personatges. L’obra és plena d’entusiasme, però darrera s’hi intueix la desesperança.
Els referents de Gerardo Mancebo són autors com ara Carroll, Beckett o Cervantes, entre d’altres, potser per això en l’obra hi ha un humor grandiós i una violència desproporcionada, tot i que sigui una autèntica farsa.
Les històries dins de la història, encara que podrien semblar llunyanes i estranyes, com també els personatges, són terriblement actuals i vigents, és a dir, provoquen de manera inevitable la identificació.
Per últim, el tema que explora l’obra és la necessitat que tenim tots d’inventar-nos l’amor a tota costa. Com en tota farsa, s’espera que el públic experimenti la catarsi, i que potser després vingui l’amargor de l’espant: es manifesta potser en una altra forma, però sens dubte és el que vivim quotidianament.

Gerardo Mancebo (1970-2000)
Autor mexicà que de manera conscient, com una voluntat d’estil, va cultivar un món poc freqüent en la dramatúrgia: ficcions esperpèntiques, plenes d’imaginació i d’absurd, on les possibilitats del llenguatge passen de la més fatal desimboltura a la recerca més seriosa d’una parla feta d’actualitat i tradició.
D’una banda, el seu teatre evoca els dimonis familiars –Beckett, Ionesco, Valle Inclán, Jarry, Molière-; de l’altra, té una intuïció poderosa, un gran sentit de l’humor i una inconsciència notable.
Las tremendas aventuras de la Capitana Gazpacho, teatre ple d’enginy verbal i humor, obra capaç d’incitar la fantasia escènica més delirant, és la mostra més acabada de l’art d’aquest jove autor desaparegut prematurament. La il·lustre capitana i el seu inefable escuder tornen a navegar.

Cia. Teatro Calánime
La companyia neix el 2008 amb l’adaptació d’El país dels cecs, d’H.G. Wells, a càrrec de Jordi Faura i Hugo Guzmán. El 2010, el ConCa coprodueix Las tremendas aventuras de la Capitana Gazpacho o de cómo los elefantes aprendieron a jugar a las canicas, de Gerardo Mancebo del Castillo Trejo. La companyia viatja a Mèxic el 2011, on estrena Ángel de mi guarda, d’Adam Guevara. Actualment prepara l’espectacle Cuentos Cruentos, de Dino Lanti, amb el quartet de corda V.O. Quartet.

Durada: 1h 20 minuts aprox.
Entrada: 12€/ Amics de la Nau: 10€
Venda d’entrades: Telentrada i 1h abans a taquilla