fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Josep Castells

Divendres, 13 de juny. 21 h

Sopar-col·loqui amb Josep Castells Guardiola, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i professor emèrit de la Universitat de Barcelona: “L’hidrogen i les energies renovables”.

Tot fa apuntar que el segle XXI obrirà una nova era energètica i l’hidrogen en serà el protagonista: s’obtindrà energia elèctrica a través de piles d’hidrogen. En 10 ciutats europees, entre elles Barcelona, s’està duent a terme una prova amb autobusos accionats per aquesta nova energia.

Josep Castells Guardiola (Barcelona, 1925) és doctor en Ciències (Secció Química) (1951) per la Universitat de Madrid (l’única que llavors expedia títols de doctor a Espanya) i doctor of Philosophy (1956) per la Universitat de Manchester [en aquest context, "philosophy" equival a "ciència experimental". Va ser research associate (1956) a la Universitat d’Oxford.

Diversos càrrecs al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) (1948-1969), director del Departament de Química Orgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (1969-1976) i del de la Universitat de Barcelona (1976-1990). Professor emèrit (en actiu, del 1991 al 1997).

Autor de més de noranta articles d’investigació, de tres llibres i diversos articles de divulgació. Ha pronunciat un nombre considerable de conferències.
Pioner a Espanya i a Xile (com a expert en espectroscòpia de la UNESCO) en l’ús de tècniques espectroscòpiques en química. Pioner també en l’ús de polímers funcionalitzats en el treball químic orgànic general.

Acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals i membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha estat guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol (1989, Generalitat de Catalunya) i el Premi Solvay (1993) a la Investigació en Ciències Químiques.