fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Historias de contrabando

Una producció de Mèxic.En Santa Rosa de Lima de Uruáchic, Chihuahua, México, los personajes como fantasmas van saliendo entre los rumores del pueblo, al mejor estilo de Comala.Y entre las historias que se develan, el fenómeno del narcotráfico trastoca la vida de los habitantes; la gente se esconde y van quedando mujeres enlutadas y niños huérfanos… en el silencio los narcocorridos. Y la figura del escritor como una presencia más que se levanta para compartir su voz y su memoria.
Historias de Contrabando nos muestra las ilusiones, supervivencia y amores en la vida de mujeres y hombres, por estos lares del norte de México, que por circunstancias, decisiones, y por el juego del azar de la vida, son llevados al intrincado rompecabezas del narcotráfico.
A través de estas historias el autor nos recuerda que quizá ‘el artista de adeveras pretende volver al orden y la armonía lo que es desorden y caos’.

Cia. Conjuro Teatro
Autor: Víctor Hugo Rascón Banda
Director: Dana Stella Aguilar Murrieta
Intèrprets: Alejandra Marín, Héctor Hugo Peña, Patricia Higuera, Cesar Ríos Legaspi, Hernán Romo
Il·luminació: Víctor Padilla
Tècnic il·luminador: Israel Rodríguez
Vestuari: Conjuro Teatro
Mobiliari: ID Inteligencia en Diseño
Producció executiva: Luz Marina Arcos

Víctor Hugo Rascón Banda (1948-2008)
Autor de 54 obres teatrals, és també guionista de televisió, de cinema i narrador.
Originari d’Uruáchic, Chihuahua, exerceix alhora a la Ciutat de Mèxic de dramaturg i d’advocat. Llicenciat per la Normal Superior Chihuahua i de la facultat de Dret de la UNAM, on va cursar la llicenciatura, el mestratge i el doctorat en Dret. Va ser director Corporatiu de diversos bancs durant 26 anys, president de la Societat General d’Escriptors de Mèxic 9 anys i professor de la SEP i de la UNAM 20 anys.
La majoria de les seves obres estan basades en fets reals i tragèdies mexicanes que s’han convertit en coneguts processos judicials. El seu teatre va obtenir els  premis nacionals i estrangers més importants. La seva novel·la Contrabando va obtenir el premi Juan Rulfo el 1992 i el 1996 va aparèixer el seu llibre de relats Volver a Santa Rosa.
Va escriure per al cinema els guions de Días Difíciles, Morir en el Golfo, Playa Azul, Jóvenes Delincuentes i La muerte del Padre Pro.
Entre les seves obres més representades figuren Los ilegales, Voces en el Umbral, Armas blancas, Manos Arriba, Cierren las Puertas, Máscara Contra Cabellera, La Fiera del Ajusco, La Casa del Español, Fugitivos,  Alucinada, Tina Modotti i El Criminal de Tacuba.
El febrer de l’any 2000 va ser escollit president de la Federació de Sociedades Autorales (FEDRA) que agrupa societats d’escriptors de Brasil, Argentina, Xile, Mèxic i Uruguai, i el setembre de 2002 va ser nomenat vicepresident de la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors (CISAC).
L’Institut Internacional de Teatre de la UNESCO li va encarregar l’escriptura i lectura del missatge que amb motiu del Dia Mundial del Teatre es va llegir a París i als països afiliats a aquest organisme el 27 de març del 2006.
Una de les seves últimes obres que va escriure va ser Los niños de Morelia, treball que va ser convidat a escriure per a la companyia Conjuro Teatre.
Va morir a la Ciutat de Mèxic el 31 de juliol de 2008.

Conjuro Teatro
Conjuro Teatro és una agrupació independent formada l’any 2000. A través de la seva feina, obre un espai artístic per generar projectes de creació, producció i presentació d’espectacles escènics, a més de l’intercanvi amb altres creadors i continuar amb el desenvolupament i la professionalització dels seus integrants i el seu treball. Aglutina una xarxa de col·laboradors: actors, autors, directors, músics, ballarins i artistes plàstics que participen segons les necessitats de cada projecte.

Ha consolidat el seu treball escènic amb diversos muntatges, tot forjant un espai i aportació en l’escena mexicana amb temporades en teatres i fòrums reconeguts i alternatius de la Ciutat de Mèxic, així com gires i participacions especials en festivals nacionals i internacionals, representant amb èxit la creació teatral contemporània de Mèxic.

Entre els seus treballs escènics destaquen Spinnen, de la dramaturga suïssa Sabine Wen-Ching Wang; Los niños de Morelia, escrita per a Conjuro Teatro per Víctor Hugo Rascón; Historias de contrabando, adaptació de la novel·la Contrabando, de Víctor Hugo Rascón; Demontaje amoroso, d’Elena Guiochíns; Fiscalía especial para mujeres, d’Alberto Miralles; Los trazos del viento, d’Alan Aguilar y Un pájaro, guanyadora del concurs de teatre mexicà de la SOGEM.

Conjuro Teatre ha fomentat col·laboracions amb institucions governamentals i privades, així com intercanvis amb grups d’altres països. Manté una relació d’intercanvi artístic amb grups d’Espanya, Colòmbia, Xile, Polònia, Brasil, Itàlia i Mèxic.

[vídeo]

Durada: 105 minuts
Espectacle en castellà
Entrada: 12€ /Amics de la Nau: 50%
Venda d’entrades: 1h abans a taquilla