fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

‘Francesc Català-Roca. Caçador d’instants’

"Francesc Català-Roca. Caçador d’instants"
Conferència a càrrec de Jaume Orpinell
Divendres 20 de novembre. 20h
Entrada gratuïta


Francesc Català-Roca
(Valls, 1922 – Barcelona, 1998) va ser un dels fotògrafs més significatius del fotoperiodisme espanyol entre la postguerra i els anys vuitanta. Va fer la seva primera fotografia als set anys i als 9 ja començava a ajudar el seu pare Pere Català i Pic. Als 13 anys es forma com a professional de la fotografia en l’ambient familiar, i inicia els seus estudis de dibuix a la Escola de Belles Arts de la Llotja. Un any després, comença a col·laborar amb el seu pare, a través de qui entra en contacte amb els grups d’avantguarda especialment amb l’ADLAN i el GATCPAC.

El 1937 comença a treballar en el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, i l’any següent col·labora en el rodatge a Barcelona de la pel·lícula L’espoir, d’André Malraux. Treballà per a les revistes i publicacions Revista, Destino, Gaceta Ilustrada o La Vanguardia. Durant aquests anys també realitzà fotografies per a cartells de cinema des del seu propi estudi, obert el 1947.

El 1953 va fer la primera exposició individual dels seu treball de creació a la Sala Caralt de Barcelona, on mostra les seves fotografies en gran format i sense paspartú ni cristall, com ho farà al llarg de tota la seva vida. També il·lustra un nombre considerable de llibres de tema artístic i de reportatges. La seva fotografia parteix del concepte neorealista de la imatge, cercant sempre el punt de vista insòlit i, sobretot, l’ambientació humana del tema. És considerat per molts crítics el fotògraf català més important del segle XX.


Va rebre el premi Ciutat de Barcelona el 1950 i el 1951; els premis nacionals de les arts plàstiques del Ministeri de Cultura el 1983 i de la Generalitat de Catalunya el 1992; la Creu de Sant Jordi el 1992 i la Medalla d’Or al mèrit artístic el 1993.


Els seus hereus legítims van dipositar el Fons Fotogràfic F. Català-Roca a l’Arxiu Fotogràfic del COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya), amb més de 200.000 imatges.

Jaume Orpinell, fotògraf especialitzat en arquitectura que ha col·laborat en diverses publicacions de disseny, urbanisme i arquitectura, n’és el responsable.

Organitza: Grup Photosagrera [+

[biografia [exposicions [filmografia [publicacions