fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

‘Faust’

‘Faust’, de JMa Uyà
Lectura dramatitzada
Projecte Obert de Recerca Creativa (PORC)
Diumenge, 6 de setembre. 19h
Amb Jordi Boixaderas

Entrada gratuïta


“Un Faust madur i cansat es tanca amb els espectadors en un teatre, s’aïlla del món exterior i declara la fi del teatre dins del teatre i la realització definitiva del teatre a l’exterior, tot establint un monòleg amb ell, els espectadors, el món, el diable, Margarida… Mentrestant, es va veient com un ens inútil, car ha assolit efectivament el coneixement absolut, que resulta ser l’absolut desconeixement. Un Faust més enllà de qualsevol Faust, al límit del personatge i dels temps que corren, dels temps d’avui dia.”

JMa Uyà (Sabadell, 1960), viu en un mas de les Guilleries. És professor de l’IES de Celrà, i Doctor en Filologia.
Escriu poesia, teatre i assaig. Amb Dèiem ànima civil (Alcoi, 1989) inicia una obra poètica que té una segon lliurament a Ànima Civil, 1990-1999 (València 2005), i un tercer amb Ànima civil, 2000-2007 (Barcelona, 2008). Ha publicat dos poemes dramàtics, Noces del sentit (Vic, 1999) i Sa Nitja (Vic, 2004), i en té enllestit un tercer, Rèquiem (2009). Ha escrit Algunes polaritats en la poesia metafísica moderna: Riba, Borges, Machado (Tesi doctoral, UAB, 1995), L’home sobrepassat (2001), assaig sobre poesia, cultura i societat, i La intempèrie metafísica de Macedonio Fernández (2004), que es publiquen sota el segell Edicions a Petició (Girona, 2009). Ha escenificat i publicat teatre (Vic, 2005) amb la Cia.2×2 Teatre, de Celrà, i té enllestida la Trilogia de la Intempèrie, que inclou la comèdia Dom Juan, la tragèdia Cal·lígula i el monòleg Faust. Ha ofert diversos recitals a Girona i Barcelona, entre altres llocs. Prepara un tercer assaig, per títol Esboç d’un tractat de la ignorància. És professor del curs sobre estètica i ètica contemporànies El flâneur assegut, juntament amb Joaquim Jubert (Fundació Fita, Girona, 2008-2010).
Escriu articles d’opinió a través del diari El Punt i col·labora a la revista de poesia El Llop Ferotge. Especialista en Fernando Pessoa, n’ha traduït les Odes de Ricardo Reis i el Faust.