fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Dimecres 1 de juliol – Cinema

Dimecres 1 de juliol – Cinema
Amb la col·laboració de Sagrera Audiovisual
Entrada gratuïta

19 h Projecció de curts dels alumnes de l’ESCAC

Projecció dels curts presentats com a treball de final de curs dels alumnes de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya.


21 h
‘Expulsats 1609: La tragèdia dels moriscos’

‘Expulsats 1609: La tragèdia dels moriscos’
Direcció:
Miguel E. López Lorca

Amb:
Pablo Derqui, Fernando Guillén, Ana Alonso, Juli Fàbregas i Pablo Rivero.

SINOPSI: La història comença quan Juan, un jove professor d’Història, troba en un armari de rebost amagat a la seva casa d’Almonesir de la Serra (Saragossa) uns antics manuscrits. Aquests llibres semblen escrits en àrab, però després d’intentar llegir algunes pàgines s’adona que en realitat són textos aljamiados, una forma d’escriure en espanyol però amb la grafia àrab.

Un d’aquests llibres narra la història d’una família del poble expulsada el 1609. Encoratjat pel seu avi, Juan decideix investigar més sobre aquesta història i per a això no dubta a demanar la col·laboració d’experts en la matèria. El diari relata el que va passar l’estiu de 1609 i les vicissituds que els Aziz, una família amb profundes arrels a Almonesir, es veuen obligats a viure. Descobriran, de la nit al dia, com la seva vida canvia de rumb i passen de ser una humil família de pagesos a sentir-se uns estranys en la seva pròpia terra, veient-se obligats a partir cap a l’exili. Després d’una llarga travessia, que realitzen sota la custòdia del capità Larrasoana, arriben al port dels Alfacs, on amb centenars de moriscs embarcaran cap a Tuníssia.Abans de marxar, la família Aziz deixa el seu fill menor, malalt a cura del capità Larrasoana, amb qui han fet una forta amistat. En el comiat, l’avi lliura el seu diari al capità, i li demana que ho conservi per al seu nét quan creixi i que aquest no oblidi els seus orígens, ni als que es van veure obligats a deixar-lo enrere. En l’ocàs del dia, els Aziz abandonaran Espanya cap a un futur incert.‘Expulsados 1609. La tragedia de los moriscos’ és
un projecte de Casa Árabe coproduït per Sagrera Audiovisual, Televisió de Catalunya, Televisión Española, Aragón Televisión i Canal de Historia. Amb el suport de l’ICIC-Generalitat de Catalunya i Govern d’Aragó.

[dossier