fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Dies de vi i de roses

Text original: J.P. Miller
Versió: Owen McCafferty
Traducció: Berta Vilageliu
Intèrprets: Xavier Ripoll i Sílvia Escuder
Direcció: Lluís Burset
Il·luminador: Jordi Llongueras
Escenografia: Pablo Paz i Lluís Burset
Attrezzo i vestuari: Judith Torres
So: Àlex Polls i Lluís Burset

SINOPSI
Donal i Mona es coneixen a l’aeroport de Belfast, a la sala d’espera de la nova vida que els espera a tots dos a Londres.
Ella fuig d’una família catòlica i un ambient repressiu per buscar la llibertat i l’anonimat de la gran ciutat. Ell persegueix el somni del progrés amb la ingenuïtat de qui creu que a Londres tot és possible i sens dubte millor que al seu Belfast natal.
Però ja des de l’inici un tercer element es barreja en la seva relació, un enemic invisible que els acompanya. Donal i Mona entren en una espiral autodestructiva provocada per l’alcohol de la què no podran sortir sense pagar-ne un preu.

“L’autor nord-irlandès Owen McCafferty ha versionat el text clàssic de J. P. Miller i ha posat l’accent en la dualitat que pateix l’alcohòlic; dualitat en el comportament, dualitat en la visió i interpretació de la realitat. McCafferty ha reduït els personatges a dos i ha situat l’acció al llarg d’un metafòric viatge entre Belfast i Londres, que abasta tota la dècada dels 60, des dels anys daurats del swinging London fins a l’inici dels disturbis a Belfast.
Londres esdevé una metàfora d’allò il·lusori, allò que en Donal i la Mona creuen que és, però no el que és en realitat. Belfast és la seva terra natal, les arrels que els mantenen aferrats a la realitat de la qual, cadascú a la seva manera, han marxat. Però en algun moment, la realitat truca a la porta.
La manera com en Donal i la Mona afronten la seva realitat esdevé el nucli dramàtic de l’obra, que corre en paral·lel al cavall més gran de tots els temps, Arkle, qui es converteix en l’heroi nacional dels irlandesos en guanyar totes les curses que disputa en territori anglès.” Lluís Burset

Owen McCafferty (Belfast, 1961)
És considerat un dels dramaturgs més destacats de l’actualitat a Irlanda del Nord. La combinació d’un marcat interès en l’experimentació en la forma teatral i l’ús d’un llenguatge amb fortes arrels de Belfast, fan les seves obres especialment peculiars i humanes, amb diàlegs punyents.
L’escriptura de McCafferty té un marcat caràcter social, sobretot a les seves primeres obres, The waiting list (1994), Shoot the crow (1997) i la multipremiada Mojo Mickybo, amb la qual es va convertir en el primer dramaturg a guanyar els top three awards: John Whiting Award, Evening Standard Charles Wintour Award i Meyer-Whitworth Award.
Les dues últimes grans obres de McCafferty, Closing Time (2002) i Scenes from the Big Picture (2003), s’han estrenat al Royal National Theatre de Londres.
La crítica considera la seva escriptura fosca, poètica i directa. És molt elogiat per trobar noves formes d’escriure sobre la seva societat, produint drama que no està basat en problemàtiques de feina (o de manca de feina, per ser més precisos), però on la incertesa, la violència i les agudes observacions no deixen d’estar presents, i que s’expressa amb un “virulent regal per al dolor i l’emoció del llenguatge” (Sunday Times).

Lluís Burset
Realitzador i productor de cinema i teatre, fa el seu debut en la direcció teatral amb Dies de vi i de roses, estrenada fa poc al Festival Temporada Alta 2011.
[www.burset.cat]

Durada: 80 minuts
Entrada: 12€ /Amics de la Nau 10€
Venda d’entrades: Telentrada i 1h abans a taquilla