fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

La experiencia de Arrogante Albino con #PerformersMirando

turismo por Barcelona

Escuela del espectador de l’Espectador con Arrogante Albino

Rueda de prensa Beca DespertaLab

Momento de la obra

Al gener del 2018 anunciàvem els guanyadors d’una nova edició de la Beca de Creació Escènica DespertaLab, convocada amb la Sala Atrium. La novetat d’enguany la difoníem al febrer, ja que per primer cop teníem un intercanvi entre Jalisco (Mèxic) i Catalunya, gràcies a Cultura Jalisco i a l’espai Foro Periplo. El primer intercanvi està a punt de finalitzar quan ja falta poc per estrenar la seva creació a Sala Atrium. Aquí us parlarem d’Arrogante Albino, la companyia tapatía que ha guanyat el Premi Internacional DespertaLab 2018 i la seva experiència amb nosaltres.

A través de Cultura Jalisco, a finals de 2017 vam rebre 13 projectes de companyies interessades a aconseguir el Premi Internacional. La possibilitat de fer una residència de 2 mesos a la Nau Ivanow per desenvolupar-hi la creació d’una obra i poder-la presentar a través de Sala Atrium van fer que s’hagués d’escollir entre diverses propostes de nivell molt alt.

Els escollits en aquesta segona edició del Premi Internacional DespertaLab eren la companyia Arrogante Albino, creada el 2015. La proposta es basa en una creació col·lectiva en la qual es té en compte que no pot viatjar tot el grup per construir l’obra al voltant d’aquesta problemàtica, tal com recull el dossier:

“Nos entusiasma la idea de que el grupo se divida en dos. Que la mitad experimente un proceso en condiciones adecuadas, en un espacio dedicado a la creación y con asesorías en la gestión, exposición y producción del proyecto, mientras la otra mitad desarrolle su parte en las condiciones que ofrece nuestro contexto, que son opuestas. El encuentro no se realiza porque las condiciones de creación no son las mismas, se produce un cuestionamiento de nuestra propia práctica”.

Mirant cap a Orient

La companyia Arrogante Albino aterra a Barcelona a meitat abril i ja des del començament aprofiten totes les eines que la Nau Ivanow posa al seu abast, com la possibilitat de treballar amb l’Escola de l’Espectador de la Sagrera, el nostre projecte de territori i d’acostament al teatre. També coneixeran les diverses companyies guanyadores de la Beca DespertaLab, la companyia resident a la Nau Projecte Ingenu i el projecte compartit d’Entrenaments Actorals i la companyia Fundación Agrupación Colectiva – FAC, que farà la mateixa residència que Arrogante Albino però a l’inversa, viatjant a Mèxic.

Estem molt orgullosos de la convivència aconseguida entre aquestes companyies. Ja des del primer moment, els anteriors guanyadors del Premi Internacional DespertaLab, Teatro Nómada i Teatro Estudio TEES, van poder reunir-se a Jalisco amb la companyia Arrogante Albino per explicar-los què es trobarien a Barcelona. I un cop aquí les companyies en residència o residents a la Nau els han rebut amb els braços oberts. Assajos conjunts, diverses complicitats o el simple fet d’oferir material o convidar a participar en alguna creació és un premi que va més enllà del que nosaltres imaginàvem quan vam apostar per aquest intercanvi real.

Un grupo de perfomers mira hacia el oriente tracta sobre la pràctica artística, sobre les oportunitats i les experiències. Vol ser un híbrid entre pel·lícula i obra de teatre i a la vegada reflexionar sobre el procés de creació. Això ha suposat una residència que ha evolucionat a la vegada que ho feien els seus protagonistes a Barcelona. Un passeig per les Rambles, una escapada a Montserrat o una visita als Búnquers del Carmel, han significat una font d’inspiració en cada moment.