fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

‘La resclosa’

La Resclosa, de Michel Azama
Cia. Arenal Teatre

Del 5 al 28 de noviembre
Sala Abaco
Miércoles a sábado, 21h
Domingo, 19h
PROMOCIÓN AMICS DE LA NAU:
Del 5 al 7 de noviembre, entradas 2×1

Entrada: 18€
Amics de la Nau: 15€

Autor: Michel Azama
Dirección y adaptación: Robert Torres
Traducción: Ferran Lahoz
Actriz: Montse Alcoverro
Escenografía: Llorenç Corbella
Diseño luces: Maria Domènec
Vestuario: Mariel Soria
Espacio sonoro: Bárbara Granados
Espacio visual: Robert Torres
Coreografía: Noelia Liñana
Adjunto dirección: Óscar Barberán

SINOPSIS
Ha pasado 16 años en la carcel. Ha sufrido el cierre, la soledad, el deterioro de su cuerpo, la pérdida de su feminidad, la impotencia, la humillación…
Mañana será el día de su liberación. Qué le espera, fuera?
Hoy recibe un telegrama anunciándole la muerte de su madre. La última persona que la quería, la única que podía apoyarle y devolverle la confianza perdida, acababa de desaparecer.
Está en la celda de las liberadas, una esclusa, aquel espacio entremedias, entre el ayer y el mañana, entre el interior y el exterior, entre el encarcelamiento y la libertad.
Imposible dormir. Tiene tanto miedo. Para luchar contra la ansiedad, libera las palabras. Se desencadenan los recuerdos: el tribunal, el viaje a la prisión, el aislamiento, la jerarquía, las compañeras, las visitas de sus hijos…
Surgen las emociones: la culpabilidad, la impotencia, el odio, la ternura, los deseos, los desencantos, la resignación, los remordimientos, las frustraciones, los miedos.
Pronto todos aquellos años quedarán atrás, cerrados, "en el depósito".
"Pronto será re-lanzada a un lugar que ya no le pertenece, que continuó viviendo sin ella, que no la esperó y que, seguro, no la necesita”.

Michel Azama (Vilallonga de la Salanca, 1947) estudia literatura moderna i es forma com actor a l’Escola Internacional de Jacques Lecoq. Ha estat autor associat al Centre Dramàtic Nacional de Dijon i fundador i redactor en cap de Cahiers de Prospéro. Va ser president de l’associació d’escriptors de teatre (EAT), catedràtic de Literatura moderna i teatre, i inspector acadèmic a l’Acadèmia de Caen fins al juny del 2010. Les seves obres han estat traduïdes a més de quinze idiomes i representades a tot el món.
Arriba a Éditions Théâtrales, on ja es pot veure el seu afany d’universalitat i l’exigència política. Militant i compromès amb la causa dels autors de teatre, ha desenvolupat una obra oberta sobre el món, sense tabús, en la qual, de forma sovint dialogada, s’obre camí al marge de la família i de l’individu, tot revisitant els mites i les creences comuns.
El 1989 escriu Le Sas (La resclosa) de la qual es va
fer una adaptació televisiva que va ser emesa pel canal FR3-Lille el 1990.
Ha publicat De Godot à Zucco: Anthologie des auteurs dramatiques de langue française 1950-2000, sent la primera antologia de teatre contemporani francès, formada pels volums Continuité et renouvellements, Récits de vie: le Moi et l’intime i Le Bruit du monde.

Arenal Teatre
Arrenca de la mà de Robert Torres, Montse Alcoverro i Óscar Barberán. És l’inici d’un nou equip que, tot i tenir llarga vida professional en paral·lel, han decidit unir les forces per crear-la i engegar aquesta croada amb La Resclosa com a primer fill, la història de la qual comença a gestar-se l’estiu del 2008.
Robert Torres va rescatar del calaix el projecte llargament acariciat de posar en escena el text de Michel Azama, La resclosa (Le Sas). Per encarnar-lo va pensar en Montserrat Alcoverro, una actriu que portava un temps fora dels escenaris teatrals per haver desenvolupat els darrers anys la seva feina en l’àmbit de l’audiovisual. L’enamorament de l’actriu amb el text va ser immediat i amb Óscar Barberán, gran amic i còmplice de moltes ‘andaduras’ quixotesques, van començar a posar fil a l’agulla.

[vídeo
[+info

Durada: 70min.
Venda d’entrades: Telentrada i 1h abans a taquilla