La fragilidad de los cuerpos domésticos

Des de la Nau Ivanow sempre hem dit que els projectes internacionals es fan a foc lent. Són processos que necessiten d’un vincle important més enllà del purament artístic, ja que la virtualitat del procés de gestació, la confiança en l’altra part a milers de quilòmetres i la connexió d’objectius fan que aquests processos hagin de créixer a poc a poc.

Fa uns 3 anys en un viatge a Mèxic, vam conèixer a Karina Pino, gestora cubana, i de seguida vam veure que podíem iniciar aquest camí de pensar i idear projectes futurs entre la Nau i col·lectius cubans. Un any més tard, vam ser convidats a l’Havana, en el marc d’un festival de residències i professionalització del teixit cultural cubà. Allà vam seguir regant i cuidant aquest germen, ideant nous projectes i ponts. Mesos més tard i fruit d’aquest procés, el creador Pedro Enrique Villareal va poder realitzar una residència creativa a la Nau treballant i creant processos d’intercanvi amb les companyies residents catalanes.

I ara al 2021, ens fa il·lusió poder presentar aquest nou projecte, La fragilidad de los cuerpos domésticos, un projecte que dóna continuïtat al Projecte 027, iniciat l’any passat amb la companyia mexicana, Compañía opcionalCiudades imposibles. El Projecte 027, vol posar en valor els tres eixos principals de treball de la Nau Ivanow: recerca, internacionalització i territori. La fragilidad de los cuerpos domésticos cobreix aquests tres punts i esperem que deixi una empremta al nostre barri tal com la visita a la capital cubana ens va deixar a nosaltres.

La fragilidad de los cuerpos domésticos  és un projecte d’investigació i creació artística centrat en l’exploració sobre les realitats vulnerables que viuen dones migrants a Barcelona, ​​que treballen com a empleades domèstiques. Les artistes cubanes Karina Pino Gallardo, Dianelis Diéguez La O i Alessandra Santiesteban han imaginat aquest projecte acollit per la Nau Ivanow. La seva qualitat de migrants llatines a Europa els porta a interessar-se de manera molt personal i profunda sobre aquestes qüestions, de manera que l’exploració serà per a l’equip de treball una immersió en un conflicte social de la Barcelona contemporània; però a més parteix de l’impuls per investigar sobre cossos i sensibilitats femenines, històries i cultures en relació amb un context nou que presenta forts desafiaments sociològics i humans.

La intenció és generar un procés d’investigació i creació durant 10 mesos-1 any, que treballi amb experiències de vida per oferir, en primer lloc, un espai d’escolta, de discussió, de possible resolució d’aquests conflictes a nivell primàriament simbòlic. Durant el procés es definirà en conjunt quin contingut específic s’obrirà a el públic, per desplegar una obertura artística de l’experiència en format de site specific dins de les instal·lacions d’un espai públic (Nau Ivanow). És important que La fragilidad de los cuerpos domésticos passi i es desenvolupi en les instal·lacions i el context del districte i del barri on es localitza la Nau Ivanow, ja que és un espai on l’art i les qüestions d’índole social s’entrellacen i creuen en una manera efectiva per a la comunitat.

Comparteix