Macunaíma

Dimarts, 14 de desembre. 19 h
Festa-presentació de
Macunaíma, de Mário de Andrade
Versió hispanoamericana d’Héctor Olea, amb gravats de Carybé.

Ediciones Octaedro

Concert de guitarra de música brasilera amb Walfrido Domínguez


Macunaíma és l’obra més important del modernisme brasiler. El 1928 Mário de Andrade publica Macunaíma, o herói sem nenhum carácter. L’heroi d’Andrade no és un heroi convencional, idealitzat, sinó un antiheroi popular, exempt de civilització, que representa l’ànima brasilera.

Andrade ens ofereix en disset capítols i un epíleg una exhaustiva antologia del folklore brasiler en forma de romanç, que s’organitza com a rapsòdia musical. La música, per a Andrade, professor de música al Conservatori de Sao Paolo, té molta importància en l’estructuració del romanç, visualitzant la unió tan estreta que hi ha entre poesia i música.


Mário de Andrade

Figura clau del modernisme brasiler. Neix a Sao Paulo, on estudia Filosofia, Literatura i Música. El 1913 és professor de piano al Conservatori, i comença a escriure poesia. El 1922, participa en la famosa setmana d’Art Modern de Sao Paulo amb els seus poemes musicals Paulicéia desvairada. La lectura del treball de Theodor Koch-Grünberg, sobre mites i llegendes a la zona amazònica, li inspira Macunaíma, rapsodia èpica, que apareix el 1928. Mário d’Andrade mor el 1945, a Sao Paulo, a casa seva.

 

Carybé

Nom artístic d’Hector Julio P. Bernabó, consagrat artista, molt conegut als països sud-americans, especialment al Brasil, dominava l’escultura, la pintura, el disseny i el gravat, i va ser també un excel·lent escriptor. Va realitzar murals als Estats Units, Canadà, Argentina i Brasil, i diverses exposicions a Llatinoamèrica i a Europa. Inspirat en el llibre del seu amic Mário d’Andrade, llibre que ell mateix també va traduir a l’espanyol, va realitzar cinquanta gravats, dels quals una part il·lustren aquesta edició de Macunaíma.

Comparteix