fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

027

Introducció

El Projecte 027, amb el nom del districte postal del barri on està ubicada la Nau Ivanow, la Sagrera, neix l’any 2018 amb l’objectiu de posar en valor els tres eixos principals de treball de la Nau: recerca, internacionalització i territori. Es vol impulsar, així, un programa de residència amb una aposta clara pels processos de creació, tot acompanyant les companyies i dotant-les dels recursos necessaris per dur a terme el seu projecte.

La fragilidad de los cuerpos domésticos

Des de la Nau Ivanow sempre hem dit que els projectes internacionals es couen a foc lent. Són processos que necessiten d’un vincle important més enllà del que és merament artístic, ja que la virtualitat del procés de gestació, la confiança en l’altre component a milers de quilòmetres i la connexió d’objectius fan que aquests processos hagin de créixer a poc a poc.

Fa uns tres anys que en un viatge a Mèxic vam conèixer Karina Pino, gestora cubana; de seguida vam veure que podíem iniciar aquest camí de pensar i idear projectes futurs entre la Nau i col·lectius cubans. Un any més tard, vam ser convidats a l’Havana, en el marc d’un festival de residències i professionalització del teixit cultural cubà. Allà vam seguir regant i cuidant aquest germen, i vam idear nous projectes i ponts. Mesos més tard i fruit d’aquest procés, el creador Pedro Enrique Villareal va realitzar una residència creativa a la Nau gràcies a la qual va treballar i crear processos d’intercanvi amb les companyies residents catalanes.

I ara, al 2021, ens fa il·lusió poder presentar aquest nou projecte, “La fragilidad de los cuerpos domésticos“, que dóna continuïtat al Projecte 027 iniciat l’any passat amb la companyia mexicana Compañía opcional, “Ciudades imposibles“. El Projecte 027 vol posar en valor els tres eixos principals de treball de la Nau Ivanow: recerca, internacionalització i territori. La fragilidad de los cuerpos domésticos cobreix aquests tres punts i esperem que deixi una empremta en el nostre barri, com ens va deixar a nosaltres la visita a la capital cubana.

“La fragilidad de los cuerpos domésticos” és un projecte d’investigació i creació artística centrat en l’exploració sobre les realitats vulnerables que viuen dones migrants a Barcelona ​​que treballen com a empleades domèstiques, que ha estat ideat per les artistes cubanes Karina Pino Gallardo, Dianelis Diéguez La O i Alessandra Santiesteban i que ara acull la Nau Ivanow. La seva qualitat de migrants llatines a Europa les porta a interessar-se de manera molt personal i profunda per aquestes qüestions, de manera que per l’equip de treball l’exploració serà una immersió en un conflicte social de la Barcelona contemporània; però, a més, parteix de l’impuls per investigar sobre cossos i sensibilitats femenines, històries i cultures en relació amb un context nou que presenta forts desafiaments sociològics i humans.

La veu d’aquestes persones encara es manté en una zona poc escoltada i, des de la pràctica artística, treballar amb els seus testimonis, històries i experiència vital resulta imprescindible per donar visibilitat a aquest problema que es viu cada vegada amb més força a les grans ciutats europees. A més, genera un espai de resiliència i fortalesa d’on pot néixer un dispositiu, plataforma i espai per comunicar-se i empoderar amb vista a canviar el rumb d’aquestes circumstàncies avui desconegudes per a la major part de la ciutadania.

“La fragilidad de los cuerpos domésticos” desitja, en primer lloc, treballar amb les històries de vida de dones emigrades d’altres racons de món i que treballen com a empleades domèstiques en situació de desemparament legal i sense drets laborals clars. El procés començarà amb l’elaboració de grups de treball interdisciplinaris on estaran presents una sociòloga, una psicòloga i una advocada, per generar tallers i “estats de discussió” que primer de tot repensin, des de la seva experiència, les perspectives sobre legalitat, pertinença, empoderament, drets laborals i territorialitat jeràrquica.

La intenció és generar un procés d’investigació i creació durant deu mesos-un any que treballi amb aquestes experiències de vida per oferir, en primer lloc, un espai d’escolta, de discussió, de possible resolució d’aquests conflictes a nivell primàriament simbòlic. Durant el procés es definirà en conjunt quin contingut específic s’obrirà al públic, per desplegar una obertura artística de l’experiència en format de site specific dins de les instal·lacions d’un espai públic (Nau Ivanow). Creiem important que “La fragilidad de los cuerpos domésticos” passi i es desenvolupi en les instal·lacions i el context del districte i del barri on es localitza la Nau Ivanow, la Sagrera, ja que és un espai on l’art i les qüestions d’índole social s’entrellacen i creuen en una manera efectiva per a la comunitat.

Ciudades Imposibles

La Nau Ivanow vol tractar, amb tota la comunitat del barri i altres professionals de diversos àmbits, les eternes obres de transformació entorn de l’eix ferroviari de la Sagrera i tots els projectes descartats al llarg dels anys. Per analitzar aquesta realitat, promovem una residència d’investigació amb el col·lectiu Ciudades Imposibles i la col·laboració d’El globus vermell.

L’objectiu és conversar, a través de plànols, projectes urbanístics i arquitectònics no realitzats i narracions orals, sobre com ens afecten aquestes absències, i també com hauria canviat el barri i com ens hauria afectat si els projectes s’haguessin construït.
Ciudades Imposibles és una plataforma mexicana, dirigida per Aristeo Mora, que estudia i analitza la manera com els projectes arquitectònics i urbanístics inconclusos o fallits afecten diferents ciutats al món. El projecte es desenvolupa a partir de diferents pràctiques que tenen la intenció d’investigar les possibilitats i conseqüències dels futurs de les nostres ciutats imaginats en el passat.

Plataforma digital interactiva

La Compañía Opcional de Mèxic, dirigida per l’arquitecte Aristeo Mora, ha estat l’encarregada de liderar aquest projecte col·laboratiu amb el Globus Vermell. El resultat ha estat una plataforma digital d’art en viu interactiva que és una guia per navegar a través de diferents microexperiències de lectura, audició, visionat i interacció amb els veïns i veïnes del barri de la Sagrera. A més, es despleguen mapes, imatges, textos, àudios, vídeos i testimonis que a partir d’una dramatúrgia hipertextual es connecten amb informacions d’altres llocs web.

Museu de la ciutat impossible

La Compañía Opcional i El globus vermell també han presentat una instal·lació museística que es pot visitar al Museu Etnològic i de Cultures del Món, en la qual es despleguen parts del contingut de la pàgina web i de la investigació realitzada. La instal·lació està formada per un mòdul que el visitant podrà recórrer amb l’ajuda de diferents indicacions incloses en la instal·lació que li permetran desplegar el llibre/museu de la ciutat impossible.
Aquest projecte s’emmarca dins el cicle Creació i Museus del Festival Grec de Barcelona 2020.