fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Clara Garí parla sobre el Mapa d’Espais de Creació i Producció de Catalunya

Què és un espai de creació i producció? En intentar respondre aquesta pregunta em ve a la ment la metàfora de la cuina. Si la galeria, el teatre o l’auditori són els salons de l’art, els espais de creació són les cuines. El lloc on es busca la forma entre tantes i tantes opcions fins a trobar la perla perfecta; on els cossos i la veu es treballen sovint amuntegats, o arraulits, o amarats de suor, per expressar la idea més etèria amb el cos més material; on el so es modela com si fos una escultura, encara lliure d’aquella dimensió seqüencial que el fa viable en forma de concert o de recital, on l’escriptura encara no flueix, ni és clara, i s’empatolla i brolla com fan les aigües als torrents quan neixen.

L’espai de creació és aquell on l’home s’equivoca, on la dona erra, on l’artista no sap o no sap que sap, o no sap com dir, i fa front al vertigen de no saber i ho porta amb dignitat, com el mariner porta la vela en dia de mestral.

Costa posar etiquetes a aquests espais nascuts de manera molt salvatge. Apareguts com a resultat d’una necessitat inexcusable dels artistes; altres vegades com a segell d’unió dels membres d’un col·lectiu; també algun cop com a resultat d’una bona política cultural. Els principis són fràgils; els processos, flexibles.

Uns quants centres de producció i creació es van ajuntar ja fa gairebé deu anys per crear Xarxaprod, la xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya. Volien compartir recursos i coneixement, estratègies i projectes. No venien del no-res; l’intent de crear una xarxa d’aquestes característiques s’havia fet i repetit ja algunes vegades, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol. Les estructures d’aquestes primeres xarxes van ser molt efímeres, entre altres coses perquè segurament els col·lectius no estaven encara preparats per a la cooperació.

Aquesta vegada, però, l’experiència es va mostrar més duradora: Xarxaprod va incorporar de seguida espais molt diversos: grans i petits, independents i institucionals, de totes les disciplines i repartits per tot el territori català. En aquell inici ja era evident que no hi eren tots el que són, que hi faltaven espais i que calien eines per fer visibles tots els qui treballen per la creació i producció artística a Catalunya, com també que mancaven instruments per explicar millor aquests centres.

Per això hem construït un mapa que dona resposta a aquestes inquietuds. En total 104 espais de tots els formats i disciplines que són testimoni de la bona salut de la creació, malgrat tantes dificultats i tantes persianes que es tanquen i es reobren un i altre cop a Catalunya. El treball de recerca que hem realitzat amb la col·laboració professional de les empreses Spora Sinergies i Arts Moved ens ha permès primer definir millor la nostra identitat per després detectar aquests espais i situar-los al mapa, tot i que un cop presentat apareixeran de manera natural uns quants espais més.

Ara tenim una eina important perquè hem fet una feina inicial que era indispensable, hem consensuat els trets característics d’aquests espais de creació i producció: recerca, continuïtat, voluntat de servei públic, prioritat de la creació i recursos per als artistes.

Aquest mapa és un punt de partida i una eina molt valuosa per avaluar la força i l’abast dels espais de creació del nostre país i per ajudar a crear lligams que ens permetin seguir treballant plegats. Estem segurs que tindrà conseqüències i que ens portarà a fer efectives i reals moltes propostes que fins ara es veien desdibuixades. Podeu consultar el mapa a espaisdecreacio.cat.

Espais, entitats, agrupacions, artistes: assalteu el mapa! Benvinguts a aquest viatge que ara tot just comença.

Clara Garí
Directora Nau Côclea
Presidenta de Xarxaprod