Cartografías del cotidiano

EL PROJECTE 027

Des de la Nau Ivanow sempre hem dit que els projectes internacionals es fan a foc lent. Són processos que necessiten d’un vincle important més enllà del purament artístic, ja que la virtualitat del procés de gestació, la confiança en l’altra part a milers de quilòmetres i la connexió d’objectius fan que aquests processos hagin de créixer a poc a poc.

Fa uns 3 anys en un viatge a Mèxic, vam conèixer a Karina Pino, gestora cubana, i de seguida vam veure que podíem iniciar aquest camí de pensar i idear projectes futurs entre la Nau i col·lectius cubans. Un any més tard, vam ser convidats a l’Havana, en el marc d’un festival de residències i professionalització del teixit cultural cubà. Allà vam seguir regant i cuidant aquest germen, ideant nous projectes i ponts. Mesos més tard i fruit d’aquest procés, el creador Pedro Enrique Villareal va poder realitzar una residència creativa a la Nau treballant i creant processos d’intercanvi amb les companyies residents catalanes.

I ara al 2021, ens fa il·lusió poder presentar aquest nou projecte, La fragilidad de los cuerpos domésticos, un projecte que dóna continuïtat al Projecte 027, iniciat l’any passat amb la companyia mexicana, Compañía opcional, Ciudades imposibles. El Projecte 027, vol posar en valor els tres eixos principals de treball de la Nau Ivanow: recerca, internacionalització i territori. La fragilidad de los cuerpos domésticos cobreix aquests tres punts i esperem que deixi una empremta al nostre barri tal com la visita a la capital cubana ens va deixar a nosaltres.

Cartografías del cotidiano

Cartografías del cotidiano  és un projecte d’investigació i creació artística centrat en l’exploració sobre les realitats vulnerables que viuen dones migrants a Barcelona, ​​que treballen com a empleades domèstiques. Les artistes cubanes Karina Pino Gallardo, Dianelis Diéguez La O i Alessandra Santiesteban han imaginat aquest projecte acollit per la Nau Ivanow. La seva qualitat de migrants llatines a Europa els porta a interessar-se de manera molt personal i profunda sobre aquestes qüestions, de manera que l’exploració serà per a l’equip de treball una immersió en un conflicte social de la Barcelona contemporània; però a més parteix de l’impuls per investigar sobre cossos i sensibilitats femenines, històries i cultures en relació amb un context nou que presenta forts desafiaments sociològics i humans.

La veu d’aquestes persones encara roman en una zona poc escoltada, i des de la pràctica artística treballar amb els seus testimonis, històries i experiència vital resulta imprescindible per donar visibilitat a aquest problema que es viu cada vegada amb més força a les grans ciutats europees, a més de generar un espai de resiliència i fortalesa, d’on pot néixer un dispositiu, plataforma i espai per comunicar-se i empoderar amb vista a canviar el rumb d’aquestes circumstàncies avui desconegudes per a la major part de la ciutadania.

Cartografías del cotidiano desitja, en primer lloc, treballar amb les històries de vida de dones emigrades d’altres racons de món, que treballen com a empleades domèstiques en situació de desemparament legal i sense drets laborals clars. El procés començarà amb la realització de grups de treball interdisciplinaris on estaran presents un sociòloga, una psicòloga i una advocada, per generar tallers i “estats de discussió”, que abans de res repensin des de la seva experiència les perspectives sobre legalitat, pertinença, empoderament, drets laborals i territorialitat jeràrquica.

La intenció és generar un procés d’investigació i creació durant 10 mesos-1 any, que treballi amb aquestes experiències de vida per oferir, en primer lloc, un espai d’escolta, de discussió, de possible resolució d’aquests conflictes a nivell primàriament simbòlic.

Durant el procés es definirà en conjunt quin contingut específic s’obrirà a el públic, per desplegar una obertura artística de l’experiència en format de site specific dins de les instal·lacions d’un espai públic (Nau Ivanow). Creiem important queCartografías del cotidiano passi i es desenvolupi en les instal·lacions i el context del districte i del barri on es localitza la Nau Ivanow, la Sagrera, ja que és un espai on l’art i les qüestions d’índole social s’entrellacen i creuen en una manera efectiva per a la comunitat.

Comparteix